Kertomus siitä, kuinka Jeesus herättää Lasaruksen kuolleista, on toki tuttu, mutta nyt joudun tunnustamaan, etten ymmärrä sitä. Draamaa siinä on kyllä kenen tahansa tarpeisiin:

Jeesuksen rakas ystävä, jonka sisaret (ilmeisesti veljestään riippuvaiset?) ovat myös Jeesukselle rakkaita, on sairaana. Jeesus saa siskoilta pyynnön tulla parantamaan veli, mutta jää kahdeksi päiväksi odottelemaan sinne, missä on. Kun Lasarus on jo kuollut, hän päättää palata Juudeaan, silläkin uhalla, että hänet kivitettäisiin siellä. Tähän toteaa Tuomas: "Mennään vain, kuollaan kaikki yhdessä."

Perillä Betaniassa Martta ja Maria surevat, mutta eivät syyttele viivytellyttä Jeesusta. Jeesuskin suree, mutta käskee sitten ottaa kiven pois haudan suulta ja komentaa Lasaruksen ulos. Lasarushan tottelee ja kävelee käärinliinoissaan ulos haudasta.

Miksi Jeesus viivyttelee parantamaan lähtemistä? Pelkääkö hän kivittäjiä vai haluaako tehdä suuremman vaikutuksen herättämällä kuolleen sen sijaan, että vain parantaisi sairaan? Ilmeisesti haluaa, koska toteaa: "Teidän tähtenne olen iloinen, etten ollut siellä: tämä vahvistaa teidän uskoanne."

Jotenkin se tuntuu aika tylyltä. Mies on kuolemansairas, ja sisaret huolissaan, surevat, ja ovat varmaan huolissaan omasta tulevaisuudestaan. Martan, Marian ja Lasaruksen näkökulmasta on vaikea ymmärtää sitä, ettei Jeesus lähde heti kun pyydetään. On kyllä epäilemättä totta, että moinen ihmeteko vahvisti uskoa - neljä päivää kuolleena olleen herättäminen ei onnistu painelu-puhallus-elvytyksellä...

Ihmettelen myös tuota Tuomaan lausahdusta. Onko se ironiaa? Martan ja Marian alistunutta suhtautumista täytyy myös hämmästellä. He kyllä molemmat toteavat, ettei veli olisi kuollut, jos Jeesus olisi ollut paikalla. Kumpikaan ei kuitenkaan syytä Jeesusta, vaan uskovat tähän edelleen.

Jeesuksen suru puhkeaa vasta Marian surun lähettyvillä. Hän itkee Lasarusta - miksi? Hänhän tuli herättämään tämän kuolleista ja tietää, miten tulee käymään - luulisin.

Tarina päättyy siihen, kun Lasarus kävelee ulos. Olisi mielenkiintoista tietää, miltä hänestä tuntuu. Miten Lasaruksen kävi? Osasiko hän elää vielä ihmisiksi oltuaan useita päiviä kuolleena? menikö naimisiin, saiko lapsia, elikö vanhaksi mieheksi? Vai jäikö hän jotenkin erilaiseksi?

Toistan itseäni, mutta silläkin uhalla: Tässä on dramatiikkaa. Ei ihme, että tarina on monen kaunokirjallisen teoksen materiaalina.