Arvasit oikein. Olen aloittanut alusta.

Psalmien kirjan lukuisista anneista yksi oli se, että vakuutuin Vanhan testamentin lukemisen tarpeellisuudesta. Kyllä, haluan lukea sen läpi, huolimatta sukuluetteloista, julmuuksista ja muista juutalaisten eriskummallisista edesottamuksista. Ensimmäinen Mooseksen kirja onkin jo luettuna. Se mennä hujahti tämän viikon kuluessa, kun iltaisin leirillä teltassa luin ihan vähän vain saadakseni ajatukset pois kuluneen ja tulevan päivän töistä. (Leirille voisi toki ottaa mukaan vaikka dekkarin iltalukemiseksi, mutta onhan tässäkin isosta arvoituksesta kyse...)

***

Luomiskertomus on minulle tärkeä palanen Raamattua ja olen sitä tässä viime vuosinakin useampaan otteeseen lukenut. En usko siihen kirjaimellisesti, mutta siitä huolimatta pidän sitä arvossa. Minulle oli jo lapsena kristallinkirkasta ja selkeää, että luomiskertomus on symbolinen kertomus maailman synnystä ja evoluutiosta. Kaikessa siinä on Jumala ollut läsnä.

Luomiskertomuksen sanat, lauseet, jakeet miellyttävät minun korviani. Teksti on yksinkertaisesti kaunista.

Jumala sanoi: "Tulkoon valo!" Ja valo tuli. Jumala näki, että valo oli hyvä.

Tässä ollaan niin suurten asioiden äärellä, että ihminen tuntee itsensä hyvin pieneksi ja nöyräksi. Toisaalta tämä kaikki ilahduttaa, riemastuttaa suorastaan. Luomiskertomuksen keskeisin viesti mielestäni on, että Jumala arvostaa luomakuntaansa. Havisevat haavat, visertävät peipot, solisevat purot ja taivaalla purjehtivat pilvet ovat hyviä ja arvokkaita asioita siinä missä ihmisetkin.

Vaikein paikka minulle on ollut tuo muiden lajien hallitseminen tai vallitseminen (molemmat sanat löytyvät nykyisestä käännöksestä). Kristinuskoa on moitittu kovin ihmiskeskeiseksi uskonnoksi. Opiskeluaikoinani törmäsin tällaiseen ajatteluun usein. Kristinuskoa syytettiin suorastaan maailman suurimmaksi ympäristöongelmien aiheuttajaksi.

Näin ei kuitenkaan tarvitse olla - vallitsemiseen voi liittyä myös vastuullisuus. Tähän löytyy selkeä kehotus jakeesta 2:15:

Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä.

 Lapsuuden muistikuvista täytyy vielä mainita se hämmästys, minkä koin, kun joku kertoi Raamatussa olevan kaksi luomiskertomusta. Etsin ja etsin sitä toista enkä millään meinannut löytää. Taisin olla hiukan pettynyt, kun vihdoin ymmärsin, että olin jo lukenut sen toisenkin kertomuksen.

Yksi kiinnostava detalji näin kasvissyöjän näkökulmasta on, että aluksi Jumala antaa ihmiselle ruoaksi vain siementä tekevät kasvit ja hedelmät. Liha lisätään ihmisen ruokavalioon vasta vedenpaisumuksen jälkeen.