Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta minua jäi kaihertamaan 38. luku, joka kertoo Juudasta ja Tamarista. Rankkoja tarinoita Raamatussa riittää, eikä tämä ole ollenkaan pahimmasta päästä. Kuitenkin se mietityttää. Jälleen kerran huomaan ajattelevani, ettei vanhojen "hyvien" aikojen perään kannata haikailla. Tamarin tarina kertoo minulle siitä, miten vähissä ovat olleet ja ovat useimmissa maissa edelleen naisten vaihtoehdot elämässä.

Tamarin mies kuolee ennen kuin vaimo ehtii saada lasta. Hänet naitetaan langolleen, mutta tämä ei halua lasta hänen kanssaan. Sitten lankokin kuolee. Appi, Juuda, ei halua naittaa miniäänsä enää kolmannelle pojalleen vaan lähettää hänet isänsä luokse sillä verukkeella, että nuorin poika ei ole vielä aikuinen. Aikansa odotettuaan Tamar ottaa ohjat omiin käsiinsä, tekeytyy portoksi ja alkaa odottaa lasta apelleen Juudalle. Lopulta Tamar synnyttää kaksospojat. Synnytys on ilmeisen rankka, koska toinen pojista saa nimekseen Peres eli repeämä.

Selvisikö Tamar synnytyksestä tai saiko hän pojistaan itselleen elättäjät vanhuuden päiviksi - sitä tarina ei kerro.

Se, että nainen joutuu hankkimaan toimeentulonsa seksillä, ei ole oikein. Ihmisellä pitäisi olla muitakin vaihtoehtoja itsensä elättämiselle kuin olla naimisissa ja äiti tai olla prostituoitu.

Katsoin lauantai-iltana TV:stä elokuvan Ylpeys ja ennakkoluulo. Austenin hahmot ovat minulle romaanin sivuilta tuttuja ja rakkaita. Tarinaa en kuitenkaan osaa nähdä niin maalailevan romanttisena kuin elokuva oli - minulle se on nuorten naisten aika karu selviytymistarina, vaikkakin hauskasti kerrottu. Vähävaraisten tyttöjen ainoa keino saavuttaa turvattu asema elämässä oli löytää itselleen riittävän hyvin toimeentuleva mies. Vaan miten käy, kun luonteen, lahjojen ja toiveiden puolesta olisi edellytyksiä muuhunkin kuin synnyttämiseen? Austen toki päättää romaaninsa aina häihin ja sankarittaren käy hyvin. Puoliso ei ole pelkästään toimeentulon lähde vaan rakastettu.

Minä uskon tyttöjen kouluttamiseen kehitysmaissa. Itsepäisen naivisti uskon, että on mahdollista saavuttaa maailma, jossa kaikilla naisilla on vaihtoehtoja.