Minäkö riippuvainen? Ehdottomasti. Varmasti monesta muustakin, mutta ainakin luonnosta.

Sanalla ekonisti tarkoitetaan luontoriippuvaista. Kaikki ihmiset ovat luonnosta ja sen hyvinvoinnista riippuvaisia ja siinä mielessä ekonisteja.

Ekonistin käsikirja (toim. Heli Pruuki)

Ekonisti - luontoriippuvainen on myös Nuorten Keskuksen koordinoima hanke, jossa nuoria ja varhaisnuoria kannustetaan toimimaan omassa arjessaan ja lähipiirissään ympäristön hyväksi. Toiminnan laajuuden voi ratkaista itse, mutta tukea ja ideoita on tarjolla monenmoiseen ympäristötekemiseen - rakentavaan ja hyvähenkiseen, tietysti. Ympäristöaiheiset aktiviteetit ja nuorten itse ideoimat tempaukset sopivat oikein hyvin seurakunnan kasvatustyön osaksi. Olen itse saanut työni kautta toimia jonkinmoisena konsulttina Ekonistille, ja se onkin aivan mieluisimpia töitä. Hieno idea! Lisää tällaista!

Hanke alkoi jo pari vuotta sitten, mutta se ei ole oikein tosissaan saanut tuulta siipiensä alle. Käsikirja on oikeasti hyvä, erilaisia tilaisuuksia on ollut, hankkeelle on paljon nyökytelty hyväksyvästi, mutta ne innokkaat, aktiiviset ekonistiryhmät seurakunnissa - niitä ei oikein ole syntynyt. Siihen on paljon hyviä syitä - tiedän ja ymmärrän ne kaikki. Kyllä se silti vähän harmittaa!

Parhaillaan Ekonistin suuntaan puhaltaa kuitenkin raikas ja navakka tuuli. Nyt voisi albatrossi lähteä lentoon. Hankkeella on nimittäin nuori, fiksu ja energinen koordinaattori Anssi, joka pyrkii tulevan syksyn aikana mobilisoimaan ekonisteja oikein tosissaan. Anssi on myös luvannut mennä vierailemaan kiinnostuneissa seurakunnissa.

Lähetin juuri kaunopuheisen viestin oman seurakuntani nuorisotyön tiimille. Jospa tätä voisi edes kokeilla? Edes yhden nuortenillan uhrata siihen, että esittelisi hankkeen ja utelisi, onko siihen kiinnostusta? Eihän sitä koskaan tiedä.