Olin eilen Liedossa pitämässä iltapäiväkoulutusta opettajille. Huonosta ajosäästä johtuen lähdin liikkeelle erittäin hyvissä ajoin ja olin sitten lopulta varsin hyvissä ajoin myös perillä. Lieto on minulle vieras paikkakunta, ja vaikka määränpää löytyikin nopeasti, ei oikeasta osoitteesta heti löytynyt parkkipaikkaa. Päädyin siis ajamaan hiukan ohi ja löysin itseni harmaakivikirkon parkkipaikalta.

Eihän tällaista tilaisuutta voi jättää käyttämättä: Ylimääräistä aikaa kesken pitkän ja aika raskaan työpäivän vieraan, vanhan kirkon vieressä - kirkkoa täytyy mennä katsomaan lähempää. Arvelin, ettei kirkko ehkä talviaikaan olisi auki, mutta niin vain kävi, että ovi oli raollaan ja pääsin pujahtamaan sisään. Kirkko oli tyhjä - elämän merkkeinä näkyi ainoastaan keskikäytävän takaosassa lattialla oleva pölynimuri. Joku täällä on ollut, ehkä ihan hetki sitten!

Istuin hetkeksi penkkiin.

Liedon seurakunnan laatimassa esitteessä kerrotaan Pyhän Pietarin kirkon olevan iältään noin 500-vuotias. Syystä tai toisesta esitteessä on korostettu kirkon olevan vaatimaton. Moneen muuhun varsinaissuomalaiseen kivikirkkoon verrattuna ehkä näin onkin, mutta minusta kirkko oli kaunis, arvokas ja tunnelmallinen.

Kameran mukanaolo tällaisella yllätysbongauksella olisi jo ollut liikaa pyydetty. Kuvia en siis saanut otettua, mutta kiinnostunut voi käydä kurkistamassa kirkon ulkonäköä täältä.