Otsikon kysymys on suora lainaus hakusanasta, jolla joku on äskettäin löytänyt tänne blogiini. Kysymys on niin hyvä ja itsellenikin ajoittain ajankohtainen, että rupesin pohtimaan sitä. Olen nimittäin monta kertaa jättänyt Raamatun läpiluku-urakan kesken, innon lopahtaessa.

Viimeisten parin vuoden aikana intoa on riittänyt. Maaliviiva ei aivan vielä häämötä, mutta eipä intokaan ole sammumassa. Suunnittelen jo, miten siirryn uudestaan Uuden testamentin kimppuun, jahka saan profeetat ynnä muut päihitettyä... Kokosin siksi tähän muutaman ajatuksen siitä, miten Raamattu pysyy mielenkiintoisena.

  • Säännöllinen ja oikea annostelu. Lue usein mutta älä liikaa kerralla. Illalla ennen nukkumaanmenoa on minulle sopiva hetki - ja alkuviikosta näin junassa nuoren naisen, joka luki Raamattua ilmeisesti työmatkalla.
  • Raamattua ei tarvitse lukea järjestyksessä, alusta loppuun. Jos meinaa hyytyä Mooseksen seurassa aavikolle tai samojen tapahtumien toistuminen evankeliumeissa kyllästyttää, voi välillä hypätä jonnekin ihan muualle. Tyylien ja aiheiden kirjoahan Raamatussa riittää.
  • Jos jokin kirja tai kohta on tavalla tai toisella kinkkinen, sen voi joko lykätä myöhemmäksi tai sitten puskea läpi tahdonvoimalla - ja luvata vaikkapa itselleen palkinnoksi sen, että seuraavaksi saa lukea jotakin mielenkiintoisempaa. Kinkkinen kohta saattaa nimittäin avautua myöhemmin, vaikkapa jonkin toisen kirjan valossa.
  • Avoin ihmettely ja utelias asenne auttavat pitkälle. Hienojen, kummallisten tai muuten mieltä kiinnittävien kohtien kohdalla kannattaa kaivella kirjoista tai netistä myös taustatietoja.
  • Kaikesta ei tarvitse pitää eikä kaikkea tarvitse ymmärtää. Ensilukemalla varsinkaan (eikä varmaan seuraavillakaan).
  • Keskustele lukemastasi. Erinomainen keino pitää mielenkiinto raamatunlukuun vireänä on perustaa blogi, joka on samalla avoin lukupäiväkirja.

Tällaiset vinkit minulle tuli mieleen. Mitä sinä, lukijani, lisäisit tähän?

Vielä: Raamattua kannattaa lukea. Se ON ihan hurjan mielenkiintoinen kirja. Minä ainakin olen jäänyt koukkuun.