Syystä tai toisesta mieleeni palautui Lähtölaskennan jälkeen -blogissa pari vuotta sitten ollut merkintä kirjallisuuskilpailusta. Siitä sainkin inspiraation tähän lastenkirjalliseen jouluarvoitukseen.

Mistä lastenkirjoista nämä joulunaikaan sijoittuvat katkelmat ovat? Kirjan nimen (ja mielellään tietysti kirjailijankin) tunnistamalla saa pisteen, ja lisäkysymykseen vastaamalla vielä papukaijamerkin päälle!  Kirjat olen valinnut sillä yksinkertaisella logiikalla, että ne ovat minun lapsuuteni kirjoja, joissa muistan vietetyn joulua.

1. - Hyvää joulua, pikku ystävä, vanha neiti sanoi lempeästi. - Eikö olekin mainio jouluyllätys? Minä aioin tuoda sinulle viisi kirjaa joululahjaksi, sillä Karhukustannus Oy sai päähänpiston sinun kirjasi julkaisemisesta niin viime hetkellä, ettei kenelläkään ollut aikaa kertoa sinulle.

Papukaijamerkki sille, joka osaa nimetä myös tämän mainitun Karhukustannus Oy:n kirjauutuuden nimen.

2. Hän meni takaisin sohvan luo ja silitti Perditaa, joka kerrankin vain seisoi ja katseli putoilevia lumihiutaleita eikä pessyt ketään. Joululaulua laulavat äänet olivat korkeita ja kirkkaita ja rauhallisia - ja levy soi hiljaa. Äkkiä jokainen kuuli koiranhaukuntaa.

Papukaijamerkki: Minkä väriset koirat ulkona haukkuivat?

 3. Jo heräsi ensimmäisenä jouluaamun harmaaseen sarastukseen. Takan reunuksesta ei riippunut lahjasukkia, ja tuokion ajan Jo oli yhtä pettynyt kuin kerran lapsena, jolloin hänen pieni sukkansa oli pudonnut, koska se oli ollut täpösen täynnä makeisia. Sitten hän muisti äitinsä lupauksen, työnsi käden tyynyt alle ja veti esiin pienen karmiininpunaisiin kansiin sidotun kirjan.

Papukaijamerkki: Minkä kirjan Jo sai lahjaksi?

4. Jos sinä tapaninpäivänä joku olisi ajanut Kissankulman tietä hämärän aikoihin, hän olisi varmaan luullut näkevänsä jonon harmaita kummituksia, jotka tulivat nilkuttaen ja raahustaen ja puuskuttaen Kissankulman mäkeä ylös.

Papukaijamerkki: Ketkä mäkeä kiipesivät ja mitä he olivat menossa tekemään?

5. Kirkkaasti valaistussa joulukirkossa, missä urut ihanasti säestivät vanhaa jouluvirttä, Iris tunsi itsensä onnelliseksi. Tuntui niin turvalliselta istua Ulriikan vieressä, hän muistutti Sereä.

Papukaijamerkki: Mikä suru-uutinen odotti Iristä kirkosta palattua?

6. Will sai kuopuksena avata ensimmäisenä. Hän meni suoraa päätä laatikolle, osaksi koska se oli niin vaikuttavan iso, ja osaksi koska se arvattavasti oli Stepheniltä.

Papukaijamerkki: Mitä laatikossa oli?

7. "Mitä ihmettä te tarkoitatte, herra Majava", Peter huohotti heidän kiivetessään jyrkkää törmää ylös. "Enkö kertonut teille", sanoi herra Majava, "että velho sai aikaan sen, että oli ainainen talvi, mutta ei koskaan joulua? Enkö kertonutkin? No, tulkaapas nyt katsomaan!"

Papukaijamerkki: Kuka odotti töyrään päällä?

8. - Se on sinun joululahjasi, Anna, sanoi Matthew hämillään. - Mutta - mutta - mikä sinun on, Anna? Etkö pidä siitä?

Papukaijamerkki: Mitä Anna sai joululahjaksi?

9. Laura oli huolissaan, koska joulu oli tulossa, eikä Santa Klaus pystynyt ajamaan poronpulkassaan ilman lunta. Mary taas pelkäsi, että vaikka lunta tulisikin, ei Santa Klaus löytäisi heitä tästä kaukaisesta intiaanien maasta.

Papukaijamerkki: Pääsikö Santa Klaus perille asti sinä jouluna? 

10. Kun käärepaperi oli irrotettu, tuli näkyviin kaksi pienempää kääröä, ja Rebekka avasi vapisevin sormin toisen niistä, joka oli osoitettu hänelle. Kääröstä tuli esiin rasia, ja siitä löytyi kaulanauha - pitkä rivi rusottavia korallihelmiä ja päätteenä koralliruusujen muodostama risti. Ristin alla oli kortti ja siinä sanat: "Iloista joulua, toivottaa herra Aladdin."

Papukaijamerkki: Mitä Rebekka oli aiemmin syksyllä myynyt herra Aladdinille?

***

Olen paljastanut oikeat vastaukset ja ne löytyvät täältä

Edit 11.12.2013: Uudesta blogista löytyy uusi jouluarvoitus!